Cisterner är en gammal god uppfinning
Cisterner kan man likna vid stora behållare som härbärgerar vätska. De fanns redan på den gamla goda tiden. De existerar även nu, om än i annat utförande.
En cistern kan innehålla och rymma enorma mängder med vätska. Det finns även små som bara klarar av ett par kubikmeter. Oavsett storlek gör de nytta för människan när det gäller att samla in, förvara eller frakta vätska. Från början var det egentligen bara vanligt regnvatten som gällde. Nu är det allt möjligt som kan komma i fråga.
I en cistern får inte trycket vara speciellt högt. Trots detta räknas ändå en cistern som en anordning vilken är trycksatt. Det har att göra med att det kan bildas vakuum. Hur det än är kommer en cistern vara till mycket hjälp om du ska frakta eller förvara vätska.
Många myndigheter ställer sina krav på cisterner
När det gäller cisterner finns det en del olika myndigheter som vill ha ett ord med i laget. Boverkets inblandning rör sig om huruvida utförandet av byggnaden håller sig inom regelverket. När det gäller rörledningar som ska transportera brandfarliga vätskor är det MSB som har ordet.
Sist men inte minst vill Naturvårdsverket ha ett ord med. Deras föreskrifter gäller alla regler runt marker och vatten. Det får inte bli för mycket föroreningar, speciellt inte när det är miljöfarliga vätskor som ska hanteras. Det kan vara sådant som till exempel spillolja. Men man ska även vara försiktig när det gäller de vätskor som är brandfarliga.
Andra inlägg
- Framtidens arkitektur inspirerar arkitekter i Stockholm
- Persienner för hem och kontor i Stockholm
- Byggföretag med bred kompetens i Örebro
- Elektriker i Smedjebacken för trygga installationer
- Metallens hyllning i Stockholms smidesverkstäder
- Asfalt är en förutsättning för en hållbar och säker infrastruktur i Uppsala
- Inredning och tidlös elegans från sekelskiftet
- Asbestsanering i äldre byggnader i Eskilstuna
- Solfilm i Göteborg för hållbar komfort
- Badrumsrenovering i Örebro höjer vardagens kvalitet